TWA architecten – Het vinden van verbinding

Doeke van Wieren en Tom Smits

20.00 uur dinsdag 12 maart, 2019

School van de Architectuur, Zuiderkuipen 19, Groningen

download bijlage

Vorig jaar leverde TWA architecten met de ingrijpende renovatie van de voormalige gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden een bijzonder ingetogen en toch spraakmakend project op. Het ontwerp voor de Blokhuispoort staat voor de visie van TWA architecten: vernieuwend, koppig, soms een beetje dwars, maar altijd met zeer veel respect voor de context.

Het werk van TWA architecten werk is gestoeld op het scheppen van de condities voor architectuur. Deze context (geld, locatie, vraag) is een zoektocht naar verbindingen. Bouwen staat immers nooit op zich zelf. In deze lezing laten Doeke van Wieren en AvB-alumnus Tom Smits aan de hand van verschillende projecten zien hoe zij die verbindingen zoeken en vinden.

Doeke van Wieren begon zijn loopbaan als ontwerper- en sinds januari 2000 als compagnon van Gunnar Daan. Eenvoud, zeggingskracht en contextualiteit kenmerken bijna al zijn ontwerpen. Innovatie en duurzaamheid hebben zijn bijzondere interesse. Tom Smits studeerde in 2016 af aan de Academie van Bouwkunst in Groningen en werkt sindsdien als architect bij TWA.

De lezing wordt georganiseerd door de Academie van Bouwkunst Groningen i.s.m. de Vereniging tot Bevordering der Bouwkunst.

2019