ONL

Kas Oosterhuis & Ilona Lénárd

20.00u dinsdag 13 april, 2010

School van de Architectuur, Zuiderkuipen 19, Groningen

download bijlage

f9fcbc8a79

Ilona Lénárd was twee jaar actief als professioneel actrice in Budapest voordat zij naar Nederland kwam, een nieuwe weg insloeg en afstudeerde aan de Willem de Kooning Academie. Ilona Lénárd heeft een aantal sculpturen in de openbare ruimte gerealiseerd [TT Monument Assen, Muzieksculptuur Oldemarkt], en heeft haar intuitieve werk geintegreerd in diverse projecten van ONL, zoals in de patiowoningen in Den Haag, de dansende gevels in De Hunze, de Hydra in het Zoutwaterpaviljoen, de Wedding Chapel in Nanjing, woningbouw Fside in Amsterdam.
Kas Oosterhuis heeft zijn studie afgerond aan de TU Delft waar hij sinds 2000 een leerstoel heeft en de Hyperbody research groep heeft opgericht, inmiddels uitgegroeid to een zelfstandige architectuurafdeling met een staf van 15 personen.
Hyperbody richt zich op het ontwerpen van nonstandard architectuur en interactieve omgevingen. Hyperbody heeft sinds 2008 een eigen interactief onderzoekslaboratorium genaamd protoSPACE. Sinds 1990 hebben Ilona Lénárd en Kas Oosterhuis hun krachten gebundeld in het door hen beiden geleide architectenbureau ONL [Oosterhuis_Lénárd] in Rotterdam. Als in een DNA structuur vervlechten het autonome beeld en de programmatische architectuur zich met elkaar tot een nieuwe vorm van architectuur, tot sculptuurgebouwen. Gebouwen die als een autonoom kunstwerk beschouwd kunnen worden, maar tegelijkertijd programmatisch perfect functioneren. Volgens Oosterhuis en Lénárd zijn sculptuur en functioneel gebouw geen tegengestelden, maar elkaar completerende kwaliteiten. Evenmin beschouwen zij de analoge intuitie en de digitale logica als tegenstrijdige grootheden. In het werk van ONL worden steevast nieuwe digitale technieken ingezet om de beelden binnen strakke budgetten te realiseren. De verbeelding blijft dankzij de digitale technieken aan de macht, de verbeelding buigt niet voor de kunstmatig geconstrueerde crisis. ONL trekt zich niet terug in een behoudend minimalisme, maar zet de digitale middelen in om de gebouwen een sterke beeldende kracht te geven. Bekende prijswinnende door ONL gerealiseerde werken zijn het voorzieningebouw Elhorst/Vloedbelt, het Zoutwaterpaviljoen, het iWEB, de Cockpit in de Acoustic Barrier, woningbouw Fside in Amsterdam. Binnenkort gereed zijn het CET complex in Budapest [30.000m2] en het Al Nasser hoofdkantoor in Abu Dhabi [20.000m2]. Projecten in voorbereiding zijn onder andere het Space Experience Center in Curacao, en een nieuwe 2km lange geluidswand in Haarrijn met volledige integratie van een tiental bedrijfsgebouwen.

2010

dinsdag 13 april, 2010

ONL

Kas Oosterhuis en Ilona Lénárd